top of page

Музеї на лінії вогню – крок від жертви до миротворця

Центр «Тотем» взяв участь у міжнародному проекті «Музеї на лінії вогню – крок від жертви до миротворця», ініційованому Одеським муніципальним музеєм особистих колекцій ім.Блещунова та національним комітетом ІСОМ Молдови. Тренери «Тотему» розробили і провели воркшоп для працівників музеїв Сходу України, які опинилися в зоні військового конфлікту. Результати було представлено у Кишиневі на міжнародній конференції 11-13 жовтня 2015.

У всьому світі під час збройних конфліктів заручниками та жертвами воєнних дій стають об’єкти культурної спадщини та музеї, що зберігають пам’ятки культури, які є національним надбанням. Співробітники музеїв, громадськість намагається робити все, що від них залежить, для спасіння музейних будівель та експонатів, фіксуючи втрати. Але навіть після закінчення збройного конфлікту залишається багато проблем, пов’язаних із налагодженням стосунків в суспільстві, представники якого стояли по різні боки лінії фронту. В сучасному світі з цими проблемами стикалося і стикається багато країн; зараз вони постали і перед Україною. В такій ситуації треба допомагати таким музеям та музейникам не тільки у вирішенні нагальних проблем сьогодення, але й надихати на усвідомлення своєї важливої ролі в мирному житті громади, надати сучасні інструменти, які б стали в нагоді для поновлювання взаємостосунків, відродження довіри та взаєморозуміння в суспільстві, які були порушені війною.

Воркшоп допоміг сформувати впевненість у представників музеїв в тому, що вони залишаються у спільному культурному просторі з усією країною і що проблеми цих музеїв і громад є болючими та вкрай важливими як для колег (українських та зарубіжних), так для українського суспільства в цілому. Ми говорили про місію музею, про необхідність оновленого погляду на роль музеїв, що знаходяться на постраждалих територіях. За допомогою тренерів учасники ініціювали проекти та заходи, спрямовані на консолідацію суспільства в умовах подолання кризи, викликаної розбіжностями в світогляді, і, як наслідок, озброєним протистоянням.

Архив
Пошук по тегам
Ми у соцмережах
  • Totem
bottom of page