top of page

Сайт-специфік перформанси «Червона лінія» у Херсоні

Сайт-специфік перфоманс – це мистецький метод взаємодії людини і середовища (зокрема, урбаністичного). Перформери досліджують простір, намагаючись відчути його геометрію, динаміку або статику, можливості та обмеження. Власне тіло перформера одночасно стає і інструментом, і об’єктом, і навіть суб’єктом дослідження. Відбувається одночасна взаємодія і з простором, і з іншими людьми (як з перфомерами, так і з випадковими глядачами).

У 2020 році наш новий сайт-специфік у Херсоні був присвячений темі «ЧЕРВОНА ЛІНІЯ».

Червона лінія в архітектурі та містобудівництві позначає території, на яких заборонено будівництво. Це землі загального користування, призначені для руху пішоходів, озеленення та освітлення вулиць, для інженерних і транспортних комунікацій. Це спільний простір, «артерії» міста, які забезпечують вільне пересування та комфорт.

Червоні лінії визначені у генеральному плані міста, який доступний на сайті Херсонської міської ради. Вони є. Проте їх можна не лише побачити, але й відчути. Ми відчуваємо дискомфорт, коли кіоски (так звані МАФи – «малі архітектурні форми») або стихійні ринки займають пішохідну частину вулиці. Ми відчуваємо сором, коли гості міста дивуються знищеним старовинним будинкам, потворним незаконним прибудовам.

Проєкт «Червона лінія» – це мистецьке дослідження міського простору, але не тільки. Це не лише про зовнішні правила та норми. Це про свідомі самообмеження. Згадайте умови карантину: ми маємо тримати дистанцію, ми добровільно погоджуємося на обмеження заради спільної безпеки.

Червона лінія – це про взаємодію з іншими, про повагу, про спільний добробут.

Червона лінія всередині кожного з нас визначає межу, яку ми не маємо переступати.

Проєкт «Червона лінія» є частиною програми «Культура законності», яку адмініструє ЛМГО “Центр культурного менеджменту” і яка реалізується за кошти Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Архив
Пошук по тегам
Ми у соцмережах
  • Totem
bottom of page