top of page

Воркшоп у Херсоні: новий досвід, незабутні враження

21-27 квітня 2016 р. у Херсоні відбувся воркшоп «Різноманіття для миру», у якому взяли участь 25 учасників з Херсону, Микалаєва, Одеси. До воркшопа також приєдналися нові мешканці Херсону – переселенці з Донецька та Луганська. Молодь працювала разом, щоб вивчити історію Півдня України, зібрати інтерв’ю з представниками різних національностей, доповнити їх спогадами своїх родин і, нарешті, відповісти на питання – хто вони, сучасні українці?

В рамках воршопу були і лекції, і тренінги, і екскурсії, і практичні заняття, і навіть квести. В перший день учасники розповідали про свої сім’ї, їхню історію. Виявилося, що група все є мультикультурною – ми почули історії про родини, в яких поєдналися жителі України, Росії, Білорусі, Польщі, Туреччини. З цього дня учасникам найбільш запам’яталася вправа «Хмаринки», яку запропонував тренер Максим Елігулашвілі: серед «хмаринок», які позначали такі поняття як «моя сім’я», «моя країна», «моя земля», «мої друзі», «моя професія» і т.д., спочатку потрібно було обрати те, що зараз для тебе є найбільш важливим. Потім тренер забирав цю «хмаринку», і доводилося шукати нові цінності, які б тримали тебе і давали силу жити. Найбільш емоційною ця вправа стала для молоді-переселенців, які вже втратили свій дім і пережили загрозу втрати взагалі усього, навіть життя. Але саме вони відзначили, що для них цей тренінг був надзвичайно корисним, адже допоміг по-новому подивитися на своє життя і побачити навколо нових друзів та відчути їхню підтримку.

Потім було завдання «20 Я», під час якого потрібно було описати себе за допомогою 20 слів і 20 образів, тобто зробити 20 фотографій. Все це примусило подумати про власну ідентифікацію. Хто ми? Звідки ми? Що нас тримає разом? Що нас може розділити? В решті решт, слова «я – українець, я – українка» набули для молоді нового сенсу.

Наступні дні молодь працювала у групах – разом вони вивчали історико-культурну спадщину Херсону і дізнавалися, як різні народи будували та розвивали місто. Знімали відео, робили фотографії, записували тексти, зустрічалися з представниками різних національностей під час «Живої бібліотеки». І, звичайно, куштували страви різних народів, які гостинно запропонували кримські татари, вірмени, корейці, азербайджанці.

Фіналом воркшопу стала виставка і документальна вистава «Не знімай мене з дерева» (вочевидь, мається на увазі генеалогічне дерево) – дивіться наступний репортаж.

Учасники настільки потоваришували за 7 днів воркшопу, що вирішили і надалі підтримувати спілкування, і створили спільну групу на фейсбуці, у якій діляться враженнями та новими ідеями.

Проект «Різноманіття для миру» фінансується EUROPEAN YOUTH FOUNDATION

Архив
Пошук по тегам
Ми у соцмережах
  • Totem
bottom of page