top of page

«НЕ ЗНІМАЙ МЕНЕ З ДЕРЕВА»

Документальна вистава з такою назвою стала практичним результатом 7-денного воркшопу проекту «Різноманіття для миру». Вочевидь, мається на увазі генеалогічне дерево, адже вистава зроблена з інтерв’ю з представниками різних національностей та особистих сімейних історій учасників.

На прохання тренерів учасники воркшопу принесли з собою старі фотографії з сімейних архівів, і це допомогли відчути, скільки різних національностей поєднало в історії кожної родини, а через це – зрозуміти, що толерантність – це не просто модне слово. Це необхідна умова співіснування людей. Багато з таких історій увійшли до вистави, ось одна з них:

Розповідає Ірина Дудник (Миколаїв): «Моя прабабушка Скоробогатая Меланья Михайловна родилась и жила в селе под Хмельницким. В семье было 12 детей. Троих из них убил тиф. Восьмерых убила война. Когда прабабушке было 10 лет, она умирала от тифа. Её мама в отчаянии вышла на улицу и рыдала. Мимо проходила местная цыганка. Увидела, что женщина стоит и плачет, подошла, спросила в чём дело и говорит: «Пойдём посмотрим». Зашли в дом, цыганка увидела лежащую на печке прабабушку, достала из сумки кусок сала и хлеба и оставила, сказала: «Вам нужнее, себе я ещё найду». Благодаря этому салу и хлебу моя прабабушка выжила – мама ей отрезала по тоненькому кусочку каждый день».

У багатьох сім’ях зберігаються не лише фотографії, але ще й пам’ятні предмети. Дарина Кононенко, сім’я якої переїхала до Херсону з Луганська, розповіла: «Моя семья пережила две войны – Первую мировую, Вторую, и сейчас АТО. Когда-то мой прадедушка Иван Фёдорович на войне стырил ложку. Бабушка гордо называет её «трофейной», и она до сих пор хранится у нас дома». А ще Дарина під час вистави заспівала пісню свого батька – бійця АТО. Завершилася вистава пластичним перфомансом «Багаж» у виконанні наших партнерів - Insight Dance Group (Херсон), який також говорив про особисту та колективну память, але мовою танцю.

Після завершення відбулася відкрита дискусія з глядачами, під час якої вони попросили показувати цю виставу ще неодноразово, адже тема власної ідентифікації, належності до своєї спільноти і одночасно – до всього світу та всього людства, є надзвичайно важливою, і говорить про неї молодь дуже відверто та по-справжньому.

Проект «Різноманіття для миру» фінансується EUROPEAN YOUTH FOUNDATION

Архив
Пошук по тегам
Ми у соцмережах
  • Totem
bottom of page