top of page

Практичні рекомендації воркшопу


За результатами вокшопу «Різноманіття для миру» ЦМІ «Тотем» розробив практичний посібник для громадських організацій та навчальних закладів. Мета цього посібника – поширити досвід розробки та організації заходів для молоді, спрямованих на підвищення толерантності, розвиток вмінь будувати діалог с місцевими громадами та зменшувати рівень агресії, розуміти і втілювати принцип єдності в різноманітності як одну з базових європейських цінностей.

Актуальність теми:

Україна історично є багатонаціональною та мультикультурною, в країні проживає понад 130 різних національностей та етносів – і це відомий факт, як і те, що рівні права людей різних національностей в Україні є прописаними і захищеними законодавством. Проте в результаті збройного конфлікту в Східній Україні (Донецьк, Луганськ) рівень толерантності до “інших” людей суттєво зменшився. У місцевих спільнотах люди з певними відмінностями (як наприклад мова або переконання) сприймаються як “вороги” a-priori, а для вирішення протиріч застосовується сила, не діалог. Другий аспект проблеми – це недостатня увага до питання національної самоідентифікації, що призвело до втрати відчуття приналежності до України у частини людей, які мешкали або мешкають в Україні (Крим, Східна Україна). Третій аспект – це те, що молодь більш уразлива, ніж дорослі/зрілі люди, оскільки молоді люди залежать від думок старших, вони більш підпадають під вплив засобів масової інформації, швидше переймають стереотипи поведінки.

В посібнику наведено інформацію про методологію воркшопа, особливості формування групи, основні теми, які відповідають загальним цілям, та основні методи, які можна використовувати (наприклад, «Жива бібліотека» та тематичні квести для молоді). Наведено приклади вправ та завдань. Показано практичні результати та шляхи їх досягнення.

І на останок: пам’ятайте, що вдалий воркшоп призведе до формування нових зав’язків між учасниками як мінімум, а в разу його успіху – то до появи нових ідей, вражень, переконань у громаді. Воркшоп – це не тренінг, після якого учасники розходяться по домівках, вішають на стіну черговий сертифікат про завершення навчання і на цьому все. Хороший воркшоп стає частиною життя молодих людей, одним з найбільш яскравих спогадів, адже їм допомогли відчути, що вони дійсно можуть зробити світ кращим.

Проект «Різноманіття для миру» фінансується EUROPEAN YOUTH FOUNDATION

Архив
Пошук по тегам
Ми у соцмережах
  • Totem
bottom of page