top of page

Мистецтво в «Urban САД»

В новому урбаністичному арт-просторі «Тотем» започаткував серію виставок, мистецьких акцій, artist talk – зустрічей та розмов з художниками. Наша мета – презентувати відомі та нові імена в мистецтві Херсону, сформувати культурний діалог, розвивати мистецьку співпрацю з іншими регіонами України та іншими країнами, залучати творчу молодь до креативу та ревіталізації.

Першим резидентом Урбан-Саду став Олександр Жуковський з виставкою «З корабля на бал». Під час artist talk Олександр розповів про початок творчості у Белозерці поблизу Херсона, знайомство з «Тотемом» і сучасним мистецтвом, про свою еволюцію як митця і бачення того, яким має бути його мистецтво. В Урбан-саді ми представили серію робіт, на які автора надихнули медійні образи – Дарт Вейдер, Боні і Клайд, Джон Ленон, Елтон Джон. Втім, в авторському виконанні Жуковського вони виглядають досить іронічно – і через це сучасно. «Ціна роботи – це моє життя!» - сказав Олександр, адже частина робіт виконана на тканині за допомогою хлорки, з якою художник працює без респіратора, адже він заважає «відчувати» роботу і матеріал. Відчувати і ділитися емоціями – мабуть, головне для Олександра, адже його картини пробуджують по-дитячому безпосередні та чисті емоції.

Друга презентація – виставка, присвячена Поліні Райко. Унікальна народна художниця з міста Олешки поблизу Херсону (колишній Цюрупинськ), яка почала малювати у віці за 70 і за кілька років перетворила свій будинок на справжній музей, була другом «Тотему» та залишається нашим натхненням. В Урбан-Саді ми познайомили відвідувачів виставки з її біографією, пояснили цінність наївного мистецтва та зробили все, щоб люди захотіли відвідати її будинок. Так і сталося, і ми вже маємо нових однодумців з новими ідеями та планами щодо популяризації мистецтва бабусі Поліни.

Надалі нас чекає виставка автопортретів херсонських художників. В такий спосіб «Тотем» вирішив показати глядачам обличчя тих, хто створює мистецтво у нашому місті. Автопортрет дозволяє і впізнати автора, і побачити його особливу манеру, і дізнатися, як художник бачить самого себе – це й буде приводом для більш тісного знайомства та спілкування.

Арт-події, виставки, відкриті лекції, музичні та театральні виступи триватимуть на новій локації до листопада.

Архив
Пошук по тегам
Ми у соцмережах
  • Totem
bottom of page